♀️Ο Οκτώβρης έχει καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, της πιο συχνά εμφανιζόμενης κακοήθειας στις γυναίκες. Σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου 1,5 εκατομμύριο γυναίκες διαγιγνώσκονται ετησίως με καρκίνο του μαστού, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζουν κακοήθεια στο μαστό 4.500 γυναίκες. Έχει αποδειχθεί ωστόσο επιστημονικά ότι η διάγνωση και η αντιμετώπιση της νόσου σε αρχικό στάδιο οδηγεί σε ποσοστά ίασης που φτάνουν το 95-97%. Η έγκαιρη διάγνωση καθίσταται επομένως μείζονος σημασίας και αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία, ενώ η ευαισθητοποίηση των γυναικών για προληπτικό έλεγχο αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα στη προσπάθεια αυτή.

🔶️Στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κύμης πραγματοποιούνται από τον Απρίλιο του 2023 ψηφιακές μαστογραφίες, η βασικότερη εξέταση πληθυσμιακού ελέγχου καθώς έχει τη δυνατότητα ανίχνευσης ευρημάτων σε πολύ αρχικό στάδιο. Από τον Απρίλιο του 2023 μέχρι σήμερα στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ άλλων απεικονιστικών εξετάσεων, συνολικά 276 ψηφιακές μαστογραφίες σε διάστημα μόλις 7 μηνών, καθώς και 338 υπερηχογραφήματα μαστών ενώ παράλληλα οι γυναίκες δύναται να ενημερωθούν για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη καρκίνου του μαστού αλλά και να εκπαιδευτούν στη αυτοεξέταση μαστού.
” Η πρόληψη σώζει ζωές και στόχος μας αποτελεί να ενημερώσουμε και να παρακινήσουμε τις γυναίκες να υιοθετήσουν την πρόληψη στην καθημερινότητα τους.”

 

ΙΩΑΝΝΑ ΔΑΡΙΒΕΡΗ
Διοικήτρια
Γενικού Νοσοκομείου -Κ.Υ Κύμης

#prolipsi #genikonosokomeiokumis